یازده مصوبه مهم مجلس در بودجه ۹۷

نمایندگان مجلس از یازدهم بهمن ماه سال جاری با تصویب کلیات لایحه بودجه سال ۹۷، وارد بررسی جزئیات دخل و خرج دولت در سال آینده شدند و علاوه بر مصوبات معمول و برخی احکامی که در هر سال تکرار می شوند، چند مصوبه مهم داشتند.
یازده مصوبه مهم مجلس در بودجه ۹۷

به گزارش ایسنا، مجلس در ۱۳ روز و عمدتا در هر روز دو شیفت کاری جزئیات لایحه بودجه سال ۹۷ در بخش درآمدی و هزینه‌ای را مورد بررسی قرار داد و علاوه بر تعیین قیمت ۵۵ دلاری برای نفت و دلار ۳۵۰۰ تومانی ، ۱۱ حکم بودجه‌ای مهم را به این شرح تصویب کردند:

۱-تعیین درآمد ۹۸ هزار میلیارد تومانی از هدفمندی یارانه‌ها

دیگران چه می خوانند:

نمایندگان مجلس در مصوبه‌ای مقرر کردند درآمد ۹۸ هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانه‌ها تا ۱۱ هزار میلیارد تومان قابل افزایش باشد که بر اساس آن در اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و با هدف تحقق عدالت، کاهش فقر مطلق و توسعه بهداشت و سلامت مردم و همچنین معطوف نمودن پرداخت یارانه نقدی به خانوارهای نیازمند، در اجرای ماده ۳۹ قانون برنامه ششم توسعه پس از تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور، هزینه می‌شود.

۲-استرداد اراضی واگذار شده در صورت استفاده خارج از کاربری تعیین شده

طبق مصوبه مجلس وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی مکلفند برای آن دسته از اراضی واقع در محدوده شهرها و اراضی منابع طبیعی خارج از شهرها که از سال ۱۳۶۰ به بعد به اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی واگذار و در راستای اهداف و کاربری‌های تعیین شده مورد استفاده قرار نگرفته‌اند، اقدامات زیر را به عمل آورند.

الف.  اراضی که در مواردی غیر از اهداف و کاربری تعیین شده مورد استفاده قرار گرفته‌اند و فاقد مستحدثات می‌باشد، به طور کامل مسترد می‌شود.

ب.  آن بخش از اراضی واگذار شده که در راستای اهداف و کاربری تعیین شده مورد استفاده قرار نگرفته به دولت مسترد می‌شود.

پیش از این مجلس مصوب کرده بود که زمین‌ها و اراضی دولتی واگذار شده به افراد که تغییر کاربری داده شده، به شرط پرداخت قیمت روز در مالکیت افراد باقی می‌ماند که این مصوبه اعتراضات زیادی را در پی داشت و موجب تجدیدنظر مجلس در این باره شد.

۳-تعیین وام ازدواج ۱۵ میلیون تومانی

طبق مصوبه مجلس به‌ منظور حمایت از ازدواج جوانان، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است کلیه بانک ها و مؤسسات اعتباری کشور را ملزم کند به اندازه سهم خود از مجموع کلیه منابع در اختیار پس انداز، جاری و سپرده قرض‌الحسنه بانک ها در پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه مشارکت کرده و تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج را در اولویت نخست پرداخت قرار دهند. تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج برای هر یک از زوج ها در سال ۱۳۹۷ یکصد و پنجاه میلیون (۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال با دوره بازپرداخت پنج‌ ساله می‌باشد.

۴- ممنوعیت پرداخت سود به حساب‌های بانکی دستگاه‌های اجرایی

براساس مصوبه مجلس سود دریافتی ناشی از سپرده‌های دارای مجوز دستگاه‌های مشمول (سه قوه) به استثنای بانک‌ها، بیمه‌ها و صندوق‌ها به عنوان درآمد اختصاصی آن دستگاه محسوب و به حساب متمرکز خزانه، وجوه درآمد اختصاصی واریز می‌شود.

همچنین دستگاه های مشمول ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه و ماده پنج قانون مدیریت خدمات کشوری مجاز به دریافت سود از حسابهای بانکی شامل حسابهای جاری پشتیبان سپرده گذاری کوتاه مدت و بلند مدت مفتوح در بانکهای دولتی و غیردولتی نیستند.

طبق این مصوبه، در اجرای این حکم بانکهای دولتی و غیردولتی مجاز به پرداخت سود به دستگاه‌های اجرایی که فاقد قوانین و مقررات برای دریافت سود هستند نمی باشند.

براین اساس بانکها، شرکتهای بیمه دولتی، صندوق‌ها، دانشگاهها و هر یک از دستگاه اجرایی که در قوانین و مقررات و یا اساسنامه مجاز به دریافت سود می باشند، از شمول این حکم مستثنی هستند.

۵-تعیین سقف برای پاداش پایان خدمت کارکنان دولت

نمایندگان در این مصوبه مقرر کردند: پاداش پایان خدمت موضوع قانون «پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینه‌های ضروری کارکنان دولت مصوب ۲۶/ ۲/ ۱۳۷۵» و اصلاحات آن و پاداش‌های مشابه به مقامات، رؤسا و مدیران و کارکنان کلیه دستگاه‌های اجرائی موضوع ماده(۲۹) قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران و موضوع ماده(۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و همچنین وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی حداکثر معادل هفت برابر حداقل حقوق و مزایای موضوع ماده(۷۶) قانون خدمات کشوری در ازای هر سال خدمت تا سقف ۳۰ سال که از لحاظ بازنشستگی و وظیفه ملاک محاسبه قرار می‌گیرد، خواهد بود.

به موجب این مصوبه، هرگونه پرداخت خارج از ضوابط این قانون تحت این عنوان و عناوین مشابه در حکم تصرف در اموال عمومی است.

۶-ممنوعیت افزایش حقوق مقامات

براساس این مصوبه دولت مکلف است حقوق و مزایای مستمر گروههای مختلف حقوق بگیر شاغل دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه و اعضای هیئت علمی و قضات را به صورت پلکانی نزولی به گونه‌ای افزایش دهند که طبقات پایین تر افزایش بیشتری داشته باشند. حداکثر میزان افزایش ۲۰ درصد خواهد بود.

همچنین مقامات موضوع ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری شامل روسای قوا، معاونان رئیس‌جمهور، اعضای شورای نگهبان، وزرا و معاونین وزرا، نمایندگان مجلس، سفرا، مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره و و روسای دستگاه های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری استانداران و شهرداران مراکز استانها و اعضای شورای اسلامی شهر مراکز استانها در سال ۹۷ مشمول افزایش حقوق نمی شوند.

۷-افزایش قیمت سیگار

بر اساس این مصوبه، از ابتدای سال ۱۳۹۷ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی ۷۵ ریال، تولید مشترک ۱۵۰ ریال، تولید داخل با نشان بین‌المللی ۲۵۰ ریال و وارداتی ۶۰۰ ریال به عنوان عوارض اضافه می شود.

۸-عوارض خروج از کشور سفرهای زیارتی ثابت ماند/معافیت عوارض زائرین اربعین

نمایندگان مجلس در مصوبه‌ای زائرین اربعین را از پرداخت عوارض خروج معاف کردند و مقرر کردند نرخ عوارض خروج برای سفرهای زیارتی بدون تغییر بماند. براین اساس، در سال ۹۷ عوارض خروج از کشور برای زائرین عتبات براساس قانون بودجه سال ۹۶ (۳۷۵۰۰ تومان هوایی و ۱۲۵۰۰ تومان زمینی) اخذ می شود.

به موجب مصوبه مجلس، زائرین اربعین که از تاریخ ۳ مهر ۹۷ تا ۲۲ آبان ۹۷ از مرزهای زمینی به مقصد کشور عراق از کشور خارج می‌شوند از پرداخت عوارض خروج معاف هستند.

۹- نرخ خرید سربازی در سال آینده ثابت ماند

با تصویب مجلس به دولت اجازه داده شد، کلیه مشمولان خدمت وظیفه عمومی که بیش از ۸ سال غیبت دارند را با پرداخت جریمه معاف کند.

براساس مصوبه مجلس، مشمولان غائب زیر دیپلم ۱۰۰ میلیون ریال،‌ مشمولان غائب دیپلم ۱۵۰ میلیون ریال،‌ مشمولان غائب فوق دیپلم ۲۰۰ میلیون ریال، ‌مشمولان غائب لیسانس ۲۵۰ میلیون ریال، مشمولان غائب فوق لیسانس ۳۰۰ میلیون ریال، ‌مشمولان غائب دکترای عمومی علوم پزشکی ۳۵۰ میلیون ریال، ‌مشمولان غائب دکترای تخصصی غیر علوم پزشکی ۴۰۰ میلیون ریال و ‌مشمولان غائب دکترای تخصصی رشته‌های علوم پزشکی و بالاتر ۵۰۰ میلیون ریال تعیین شد.

براساس این مصوبه، به ازای هر سال غیبت مازاد بر ۸ سال،‌ ۱۰ درصد مبالغ جریمه پایه، اضافه و مدت غیبت بیش از ۶ ماه، یکسال محسوب می شود.

براساس مصوبه دیگر مجلس برای مشمولان متاهل ۵ درصد و برای مشمولان دارای فرزند نیز به ازای هر فرزند ۵ درصد از مجموع مبلغ هزینه کسر می‌شود.

همچنین تخفیف ۷۰ درصدی خرید سربازی برای فرزندان افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی پیش‌بینی شد.

۱۰- معافیت مالیاتی حقوق‌های کمتر از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان/مالیات پلکانی برای حقوق‌های بالاتر

نمایندگان مجلس در مصوبه‌ای مقرر کردند: سقف معافیت مالیاتی در سال ۱۳۹۷ سالانه مبلغ دویست و هفتاد و شش میلیون ( ۲۷۶.۰۰۰.۰۰۰)ریال تعیین می‌شود. نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوق العاده و کارانه و غیره به استثنای تبصره یک و دوی قانون مالیات‌های مستقیم مربوط به امور پژوهشی و دانشگاهی مازاد بر مبلغ مذکور تا سه برابر آن مشمول مالیات سالانه ده درصد(۱۰%) و نسبت به مازاد سه برابر، تا چهار برابر آن مشمول مالیات سالانه پانزده درصد(۱۵%) و نسبت به مازاد چهاربرابر، تا شش برابر بیست و پنج درصد(۲۵%) و نسبت به مازاد شش برابر سی و پنج درصد(۳۵%) تعیین می‌شود. میزان معافیت مالیاتی اشخاص موضوع مواد(۵۷) و (۱۰۱) قانون مالیات‌های مستقیم سالانه مبلغ دویست و شانزده میلیون (۲۱۶.۰۰۰.۰۰۰)ریال تعیین می‌شود.

۱۱- حذف ممنوعیت واردات محصولات تراریخته

در جریان بررسی بودجه همچنین با نظر کمیسیون تلفیق و تایید مجلس بند الحاقی ۴ تبصره ۱۱ لایحه بودجه که در آن مقرر شده بود «واردات هرگونه محصول تراریخته بدون مجوز وزارتخانه‌های بهداشت، جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان پدافند غیرعامل ممنوع است»، از متن لایحه بودجه «حذف» شد.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا

یازده مصوبه مهم مجلس در بودجه ۹۷

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟